Hvordan sitere datasett?

How to Cite Datasets and Link to Publications

How to Cite Datasets and Link to Publications

Sitering av forskningsdata er en viktig faktor ved arkivering og deling av data. De mest kjente siteringsstilene har utviklet standarder for sitering til forskningsdata. Å sitere forskningsdata er ganske likt sitering av andre publikasjonstyper.

For at sitering av forskningsdata fra et arkiv skal være mulig, bør arkivet tilby en løsning med permanente lenker. Dette er en DOI, eller tilsvarende slik som Handle, Archival Resource Key (ARK) and Persistent URL (PURL).

I tillegg kan datasett har knyttet til seg en Unique Numeric Fingerprint (UNF). Dette er en henvisning til versjonen av data, for å sikre at data ikke er endret. Da kan denne referansen hentet fra et Dataverse arkiv se slik ut:

Frederico Girosi; Gary King, 2006, ‘Cause of Death Data’, http://hdl.handle.net/1902.1/UOVMCPSWOL
UNF:3:9JU+SmVyHgwRhAKclQ85Cg== IQSS Dataverse Network [Distributor] V3 [Version].

Utfordringen for siteringer er at man gjerne har en artikkel, et datasett, en kodebok, osv. som er med på å beskrive data. Dette betyr at flere referanser kan bli relativt like. Noen siteringsstiler ber om at man oppgir materialtype, altså spesifiserer at referansen er et datasett. Dette ser man for eksempel hos APA.

Interesserte kan studere detaljer nærmere i: Ball, A. & Duke, M. (2012). ‘How to Cite Datasets and Link to Publications’. DCC How-to Guides. Edinburgh: Digital Curation Centre: http://www.dcc.ac.uk/resources/how-guides

– Therese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s