UiT Dataverse Network

Universitetsbiblioteket i Tromsø er først ut i Norge med open source programvaren Dataverse som brukes til å lage forskningsdataarkiver. Da UiT i sommer lanserte arkivet TROLLing ble dette tatt inn som en del av UiT Dataverse network .

Leif Longva

Leif Longva

Jeg har spurt Leif Longva ved avdeling for IT, formidling og utvikling om deres erfaringer så langt og planer fremover.

– Hvorfor valgte dere Dataverse?

Det var en henvendelse fra fagmiljøet i lingvistikk som fikk fart på våre planer om å opprette et arkiv for forskningsdata. Vi ser dette som en naturlig fortsettelse av arbeidet med vårt institusjonelle arkiv, Munin, og Open Access tidsskrifter. Føringene i Horizon 2020 omkring datalagring har vært viktig.

Dataverse ble valgt fordi vi ønsket et system som var tilpasset formålet lagring av forskningsdata. Vi likte måten som organiseringen av forskningsdata var og hvordan man kan administrere data i systemet. Installasjonen er basert på Open Source, og kommer fra Harvard universitet som er anerkjent. På forhånd hadde vi en del spørsmål som vi fikk avklart med Universitetet i København. De har en Dataverse installasjon kalt DataBox. Det var også medvirkende til valget.

– Hvordan har dere organisert arbeidet med UiT Dataverse Network?

Når vi først startet arbeidet ble det det satt ned en prosjektgruppe, hvor fagmiljøet i lingvistikk kom med innspill med deres ønsker omkring et forskningsdataarkiv, og var med på å velge metadata-felt. Fra bibliotekets side har fire personer ved avdeling ved IT, formidling og utvikling, blant annet våre to systemteknikere. I tillegg har to fagreferenter som er knyttet til fagmiljøene innen lingvistikk vært koblet på. Fagreferentene har en rolle i forhold til administrering av informasjonen i systemet, hvor de ser på innholdet som legges ut, og gjør en tilpasning av metadata.

Når vi har en forskningsdatainstallasjon innomhus gir det oss en bedre kontakt mellom fagmiljøene og forskernes behov. Vi finner det veldig nyttig. I tillegg gir dette kontroll med hvilke endringer i systemet vi kan gjøre.

– Hvordan synes dere arbeidet har fungert så langt?

Totalt sett, så synes arbeidet med Dataverse og opprettelsen av arkivet TROLLing har fungert bra. Det er vanskelig å si hvor mange ressurser vi har brukt på arbeidet så langt. Installasjonen er ikke like enkel å få til som for eksempel dSpace, og vi arbeidet litt med server tilgangen. Metadata krever litt tilpasninger. Prosjektgruppen har gjort sitt arbeid. Det var viktig å få arkivet på plass, og vi ser muligheter for videreutvikling.

– Har dere noen tanker for videre arbeid?

Vi ønsker å utvikle arkivet videre. Vi åpner for at flere fagmiljø ved Universitetet i Tromsø kan legge ut sine forskningsdata.

På den mer tekniske siden er vi i forhandlinger for å kjøpe DOI. I dag bruker vi Handle, slik at vi kommer til å tilby begge lenketyper. Nye oppdateringene som er planlagt fra Dataverse innebærer at de utvider sine metadata til å omfavne fagområder som astrofysikk og biomedisin.

Det hadde vært kjekt om flere fagmiljøer og bibliotek i Norge vil etablere Dataverse-arkiver.

– Therese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s