5 faser for forskningsdata i universitets- og høyskolesektoren

Høyere utdanningsinstitusjoner i Norge tilbyr noen tjenester innen forskningsdata, og flere tjenester er under planlegging.

Digital Curation Center ligger i Edinburgh, og er en av de verdensledende innen bevaring av forskningsdata. De beskriver 5 faser som forskningsdata gjennomgår fra begynnelsen til slutt i forskningsprosessen.

Research Data Management Service Cycle

Research Data Management Service Cycle

Per dags dato er det ingen høyere utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr tjenester innen alle de 5 fasene som Digital Curation Center viser til:

1. Ved oppstarten av et forskningsprosjekt vil forskeren opprette og skrive en datahåndteringsplan (Data Management Plan). Dette er et krav fra utdanningsinstitusjonen eller forskningsfinansiører, og gjøres ofte ved søknad om forskningsmidler.

2. Under selve forskningsprosessen berøres forskerens håndtering av data (Managing Active Data).

3. Rett etter forskningsprosjektets avslutning blir det gjort en utvelgelse av data som skal tas vare på videre (Data Selection and Handover).

4. Lagring av data i arkivløsninger (Data Repositories) gjøres etter forskningsprosjektet. Data tilrettelegges for langtidslagring.

5. Deling av de data som er tatt vare på bør formidles. Dette kan gjøres gjennom datakataloger (Data Catalogues). Dette er en hjelp til at andre forskere kan finne tilbake til data, og data kan gjenbrukes.

Det som skjer i forskningsprosessen utgjør de 5 fasene. Universitetene og høyskolene utgjør en viktig kontekst og støttefunksjon for forskeren. Digital Curation Center fremhever viktigheten av at institusjonene har en strategi og handlingsplan for datahåndtering.

For mange høyere utdanningsinstitusjoner vil arbeidet med forskningsdata gjennom hele forskningsprosessen være en ny virksomhet. De anbefaler at det lages en egen forretningsplan for aktiviteten. De peker også at det er behov for støtte og undervisning  for forskere gjennom hele forløpet.

Figuren er hentet fra:
Jones, S., Pryor, G. & Whyte, A. (2013). ‘How to Develop Research Data Management Services – a guide for HEIs’. DCC How-to Guides. Edinburgh: Digital Curation Centre. Tilgjengelig fra: http://www.dcc.ac.uk/resources/how-guides

– Therese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s