Målet er å øke forskningens samfunnsnytte

“OECD Guidelines and Principles for Access to Research Data from Public Funding” (2007) omtaler at innovasjon innen forskning er nødvendig for å løse globale utfordringer som energi, helse, klima og naturressurser. Utveksling av ideer, kunnskap og data er grunnleggende for utvikling. Hurtig utvikling av datateknologi og internett fører til nye muligheter for anvendelser av forskningskildene, dvs. forskningsdata. Med dette utgangspunktet ønsker OECD at medlemslandene skal:

  • Fremme en kultur for åpenhet, tilgang og deling av forskningsdata blant forskningssamfunnet
  • Øke oppmerksomheten omkring fordeler og ulemper ved tilgang eller deling av data, og eventuelle kostnader
  • Vise behovet for regulering og etablering av praksis for datatilgang og deling i medlemslandenes forskningspolitikk
  • Gi et felles rammeverk  av forskningsdatatilgang (operasjonalisering)
  • Gi anbefalinger om hvordan internasjonal forskingsdatadeling og formidling kan gjøres.

Dette gir en idealisme om hvordan forskningen kan utvikle seg videre, og hvordan samfunnet vil nyte godt av forskningen. Forskningsdata som OECD omtaler, er utført av offentlige etater eller er tildelt midler fra offentlige kilder. Å kunne tilgjengeliggjøre faktainformasjon er en god forvaltning av offentlige investeringer gjennom faktainformasjon.

Tilgang til forskningsdata medfører en økt «return of investment» ved offentlige midler. Tanken er å si at «flere hoder tenker bedre enn ett». Håpet er at det skal oppstå nye måter å koble tema for forskningen sammen, slik at nye områder belyses. Ved tilgang på data, kan data brukes til å teste av nye eller alternative hypoteser og analysemetoder. Dette vil være rasjonelt ved at data som er innsamlet kan resultere i flere analyser og meninger, og synliggjør nye, mulige arbeidsområder for forskningen.

For forskeren vil deling av forskningsdata bidra til synliggjøring av forskeren. Dette kan skape nye relasjoner og samarbeidsmuligheter.

På denne måten, så vil det kunne skapes sterke verdikjeder for innovasjon. Data kan kombineres fra flere kilder og gir ny kunnskap. Kunnskap som man ikke hadde muligheter til å få frem uten åpne data. Dette skaper ny forsking. Deling av data vil gi en større åpenhet omkring vitenskapelige undersøkelser, og forskningen styrkes gjennom muligheter for etterprøvbarhet.

– Therese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s