Hva er forskningsdata?

Forskningsdata er et tema som kan være vanskelig å få tak på. Det brukes mange ulike begreper som kan være ukjent for mange. Forskningsdata omtales på mange ulike nivåer. Det er mange aktører med i diskusjonene.

Dessverre finnes det ingen klar og entydig definisjon på hva forskningsdata er. En tydelig definisjon hadde vært en fordel for arbeid med forskningsdata.

Den enkleste måten å få en beskrivelse av hva forskningsdata kan være, er gjerne ved å se på en bok om forskningsmetode.  «Metodebok for mediefag» av Østbye, Helland, Knapskog og Larsen (2013) viser til at forskning skal si noe om virkeligheten, hvor materialet som samles inn ofte omtales som data. Data grupperes gjerne i kvalitative data eller kvantitative data. Kvantitative data kan tallfestes eller telles, mens kvalitative data er erfaringsmateriale.

Ulike typer data er koblet til måten som informasjon er samlet inn på og behandlet. Data kan forekomme i mange ulike formater og filtyper, slik som tekstdokumenter, statistikkfiler, laboratorienotater, feltnotater, kodebøker, lydfiler, bilder, video, gensekvenser, databaseinnhold, skript, algoritmer og operasjonsprosedyrer m.m.

Det snakkes ofte om forskningsdata på ulike nivåer basert på hvor bearbeidet data er. Da omtales de for eksempel som rå (ubearbeidet), prosessert (tilrettelagt for analyser) eller publisert.

Kanskje er ikke forskningsdata er så mystisk likevel?

– Therese

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s